Drevo na Oheň

 

Pár základných informácii o dreve. Dozviete sa ktoré drevo je vhodné na opekanie a ktoré má najväčšiu výhrevnosť.

Rôzne druhy drevín majú svoje vlastnosti. Čím bližšie rastie drevina ku zdroju vody (rieky, potoka, atď.) Tým má väčšiu vlhkosť a nižšiu výhrevnosť.

 

Nejvýhrevnejšie drevo poradie:

1. Biely orech

2. Dub

3. Hrab

4. Buk

5. Breza, Javor

6. Smrekovec

7. Borovica

8. Smrek

9. Jedľa

10. Vŕba

 

Použitie dreva opekanie a výhrevnosť:

V lese na našom území sa asi najviac vyskytuje buk a dub obidve tieto dreviny majú skvelú výhrevnosť. Dajú Vám veľa tepla. Sú vhodné na stanovačky, nočné kúrenie toto drevo Vás pekne zahreje a horí pomerne dlho.Nevydáva veľa dymu. Je vynikajúce na opekanie potravín : mäsko, špekačky, slaninka atď...

Naopak nevhodné drevo na opekanie potravín je drevo z ihličnatých stromov. Toto drevo Vám mäsko dosť zadymí(zaudí) keďže obsahuje živicu. Po takomto opekaní Vám môže prísť nevoľno od žalúdka. Ihličnaté drevo je veľmi vhodné za zakladanie ohňa pretože vďaka obsahu živice sa rýchlejšie rozhorí.

 

Mäkké drevo:

• Pochádza z ihličnatých stromov, napríklad ako je borovica, smrekovec, jedľa a céder.

• Z vyzretého živičného mäkkého dreva sa robia najlepšie triesky.

• Tieto dreva rýchlo horia, dymia a pri horení z nich odlietajú iskry.

• Živičné mäkké drevá sú najcennejšie, keď potrebujeme zapáliť oheň, alebo potrebujeme rýchly a krátky žiar.

 

Tvrdé drevo:

• Tvrdé drevo pochádza zo stromov, ktoré majú namiesto ihličia alebo šupín, dôverne známe druhy plochých listov.

• Suché, tvrdé dreva vo väčšine prípadov poskytujú stabilný a dlhotrvajúci oheň.

• Je najvhodnejšie na varenie, pretože vytvára žeravé uhlíky ktoré poskytujú intenzívnu, rovnomerný žiar.

• Keď je to možné, zapáľte oheň ihličnatým drevom a udržujte ho tvrdým drevom.

 

Drevo vhodné na pomalé pečenie:

Dub, brest, čerešňa, javor.

 

Drevo vhodné na dusenie mäsa v kotly:

Dub, buk, hrab, breza, brest, javor, osika.

Na dusenie mäsa v hline je najlepšie použiť popol a žeravé uhlíky z týchto driev.

 

Drevo horiace aj mokré:

Agát, breza.

 

Nevhodné drevo na oheň:

Gaštan, Baza.

Z týchto driev pri horení s praskot odletujú žeravé úlomky. Tieto úlomky môžu prepáliť výstroj, alebo spôsobiť požiar.

 

Upozornenie:

Pokiaľ možno nepoužívať drevo zo zeme, ktoré je nasiaknuté vlhkosťou. Ideálne drevo sú zoschnuté stojace stromy, pozor na už hnilé - málo výhrevné stromy. Je relatívna možnosť nájsť v nahnitých ihličnatých stromoch vysoko horľavé tuhé živicové jadro. Surové drevo použiť v kombinácii so suchým. Čerstvo sťaté osiky, borovice a jedle nehoria, obsahujú veľa miazgy a vlhkosti. Horí aj mokré drevo agátu a brezy.

 

Ideálny postup:

• Zapáliť oheň s pomocou ihličnatého dreva, ktoré obsahuje živicu.

• Udržovať oheň tvrdým drevom, ktoré vytvára žeravé uhlíky s intenzívnym rovnomerným žiarom.

• Nepoužívať Gaštan a Bazu, z ktorých odletujú žeravé úlomky.